Η επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ προς το ιερατικό κατεστημένο του Ιράν θα παραδοθεί από τον Ανουάρ Γκαργκάς, διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ δήλωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι έστειλε επιστολή με την οποία προέτρεπε το Ιράν να συμμετάσχει σε συνομιλίες για μια νέα πυρηνική συμφωνία, γεγονός που ώθησε τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, να απαντήσει ότι η Τεχεράνη δεν θα εκφοβιστεί για διαπραγματεύσεις.
Την Τρίτη, ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα διαπραγματευτεί όταν απειλείται, λέγοντας στον Τραμπ ότι μπορεί να κάνει “ό,τι διάολο θέλει”, μετέδωσαν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Γκαργκάς επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αρακτσί, την Τετάρτη, ανέφεραν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Esmaeil Baghaei δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση.
Αντέχεις την αλήθεια; Μάθε ό,τι οι άλλοι δεν θέλουν να ξέρεις.
Κάνε εγγραφή στο newsletter του piestirio.gr
Ο Τραμπ, αν και εξέφρασε την προθυμία του για μια συμφωνία με την Τεχεράνη, επανέφερε την εκστρατεία “μέγιστης πίεσης” που εφάρμοσε κατά την πρώτη του θητεία ως πρόεδρος για να απομονώσει το Ιράν από την παγκόσμια οικονομία και να οδηγήσει τις εξαγωγές πετρελαίου του προς το μηδέν.
Το 2018, ο Τραμπ αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία του 2015 της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις που έχουν παραλύσει την οικονομία της. Η Τεχεράνη αντέδρασε ένα χρόνο αργότερα παραβιάζοντας τους πυρηνικούς περιορισμούς της συμφωνίας.
Το Ιράν έχει αρνηθεί το ενδεχόμενο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, το απόθεμά του σε ουράνιο, εμπλουτισμένο σε καθαρότητα έως και 60%, κοντά στο επίπεδο του 90% περίπου που είναι κατάλληλο για όπλα, έχει αυξηθεί κατακόρυφα, δήλωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στα τέλη του περασμένου μήνα.
Ξεχωριστά, ο Araqchi έθεσε ερωτήματα σε μια κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η συνεδρίαση σηματοδότησε μια “νέα και παράξενη διαδικασία που θέτει υπό αμφισβήτηση την καλή θέληση των κρατών που την ζητούν”, είπε.
Έξι από τα 15 μέλη του Συμβουλίου -η Γαλλία, η Ελλάδα, ο Παναμάς, η Νότια Κορέα, η Βρετανία και οι ΗΠΑ- ζήτησαν τη συνεδρίαση με αφορμή την επέκταση του αποθέματος ουρανίου που διαθέτει το Ιράν και το οποίο είναι κοντά σε οπλοποιημένο ουράνιο.
Ο Αρακτσί δήλωσε ότι το Ιράν θα έχει σύντομα έναν πέμπτο γύρο συνομιλιών με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που αποτελούν μέρος της πυρηνικής συμφωνίας – τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία – και επιβεβαίωσε μια συνάντηση στο Πεκίνο την Παρασκευή με τα άλλα μέλη, τη Ρωσία και την Κίνα.
“Οι συνομιλίες μας με τους Ευρωπαίους είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν… ωστόσο, οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή του διοικητικού συμβουλίου του πυρηνικού παρατηρητηρίου του ΟΗΕ να μας πιέσει θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα αυτών των συνομιλιών”, δήλωσε ο Araqchi σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.