Δύο ή περισσότερες ώρες μπροστά στην τηλεόραση θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς

Δύο ή περισσότερες ώρες μπροστά στην τηλεόραση θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς

Ο περιορισμός του χρόνου τηλεόρασης σε μία ώρα ή λιγότερο την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα στα άτομα με γενετικό κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος εμφανίζεται από τη συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων (πλακών) στις αρτηρίες, οδηγώντας σε σοβαρές ιατρικές καταστάσεις όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και περιφερική αρτηριακή νόσο. Αυτές οι παθήσεις μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ποιότητας ζωής, της ανάγκης για χειρουργικές επεμβάσεις όπως διαδικασίες παράκαμψης και στεντ, ακρωτηριασμούς, ακόμη και πρόωρο θάνατο.

Αντέχεις την αλήθεια; Μάθε ό,τι οι άλλοι δεν θέλουν να ξέρεις.

Κάνε εγγραφή στο newsletter του piestirio.gr

Οι υποκείμενοι μηχανισμοί πίσω από τη σχέση μεταξύ του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου δεν έχουν τεκμηριωθεί πλήρως. Ωστόσο, είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο παρατεταμένος χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα συνολικής σωματικής δραστηριότητας και κατανάλωσης ενέργειας.

Επιπλέον, η συνήθεια αυτή συχνά συνοδεύεται από ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων, όπως το σνακ ως επιλογή πρόχειρου φαγητού και η κατανάλωση ζαχαρούχων ή αλκοολούχων ποτών. Ο συνδυασμός πρόχειρου ανθυγιεινού φαγητού και μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας συνδέεται ισχυρά με αυξημένη παχυσαρκία, που είναι ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Ο διαβήτης τύπου 2 και ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για αθηροσκληρωτικές καρδιαγγειακές παθήσεις. Η παρακολούθηση τηλεόρασης, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της καθημερινής καθιστικής συμπεριφοράς, συνδέεται σταθερά με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και αθηροσκλήρωσης.

Περισσότερη τηλεόραση, μεγαλύτερος κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις

Ερευνητική ομάδα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ εξέτασε δεδομένα από μια μεγάλη βιοϊατρική βάση δεδομένων που περιείχε γενετικά και ιατρικά αρχεία για 346.916 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μέση ηλικία τα 56 έτη. Κατά τη διάρκεια 14 ετών παρακολούθησης, η μελέτη εντόπισε 21.265 άτομα που ανέπτυξαν αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο.

Για κάθε συμμετέχοντα, οι ερευνητές υπολόγισαν μια βαθμολογία πολυγονιδιακού κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 με βάση 138 γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με την πάθηση. Η βαθμολογία πολυγονιδιακού κινδύνου είναι μια στατιστική μέθοδος για την πρόβλεψη του κινδύνου ενός ατόμου να αναπτύξει μια συγκεκριμένη ασθένεια ή πάθηση, συνδυάζοντας πληροφορίες από πολλές γενετικές παραλλαγές.

Μέσω ερωτηματολογίων, οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες παρακολούθησης τηλεόρασης. Στην πρώτη ομάδα εντάχθηκαν όσοι παρακολουθούσαν τηλεόραση μία ώρα ή λιγότερο την ημέρα και στη δεύτερη ομάδα όσοι παρακολουθούσαν τηλεόραση δύο ώρες ή περισσότερες κάθε μέρα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι, περίπου το 79% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι παρακολουθούσε τηλεόραση δύο ή περισσότερες ώρες την ημέρα. Σε σύγκριση με την παρακολούθηση τηλεόρασης για μία ώρα ή λιγότερο την ημέρα, η παραμονή δύο ή περισσότερων ωρών καθημερινά μπροστά στην τηλεόραση συσχετίστηκε με 12% υψηλότερο κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου, ανεξάρτητα από τον γενετικό κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Οι αξιολογήσεις έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με μεσαίο και υψηλό γενετικό κίνδυνο διαβήτη Τύπου 2 δεν είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου, εφόσον η παρακολούθηση τηλεόρασης περιοριζόταν σε μία ώρα ή λιγότερο την ημέρα.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η μείωση της παρακολούθησης τηλεόρασης μπορεί να ωφελήσει τόσο τα άτομα υψηλού κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 όσο και τα άτομα χαμηλού κινδύνου. Υπογραμμίζει επίσης πώς οι επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να βελτιώσουν την υγεία», δήλωσε ο Δρ. Damon L. Swift, Ph.D., FAHA, πρόεδρος της Επιτροπής Φυσικής Δραστηριότητας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης παρέχουν νέες γνώσεις για τον ρόλο του περιορισμού του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης στην πρόληψη των αθηροσκληρωτικών καρδιαγγειακών παθήσεων για όλους και ειδικά για τα άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση για διαβήτη τύπου 2. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν διαβήτη.

Πηγή: Journal of the American Heart Association

Ακολουθήστε το piestirio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι
όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη
στιγμή που συμβαίνουν, στο Piestirio.gr